Kós
Károly

#1

építész
Kós Károly


Az 1920 utáni erdélyi szellemi élet kiemelkedő alakját, a transzilvanizmus eszméjének meghirdetőjét ma is sokan szeretik, munkásságát ismerik és tisztelik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemcsak megnyerte a Box Populi selejtezőjét, de az első forduló párbajában is fölényesen tudott nyerni, pedig ellenfele szintén egy nagyon közkedvelt személyiség, Erőss Zsolt hegymászó volt. Ráadásul több lájkot kapott, mint korábban: összesen 315-öt. Vajon a második fordulóban le tudja győzni Bolyai Jánost, és ismét ő lesz a legjobb?  

Bolyai
János

#8

tudós
Bolyai János


Bár életművének jelentőségét csak halála után ismerték el, mindmáig a legnagyobb magyar matematikus, akinek népszerűsége csak növekvőben van. A selejtezőben a 8. helyett sikerült megszereznie, ezért az ő esetében volt várható az egyik legszorosabb verseny a rögtön utána következő, 9. helyezett Ady Endrével. De a zseniális költő és a zseniális tudós párharcából ekkor a tudós kerekedett felül. Kérdés, hogy Kós Károllyal szemben is tud-e majd elég támogatót szerezni magának?


Márton
Áron

#2

egyházi vezető
Márton Áron


Márton Áron a selejtezőben nagyon jól szerepelt, de a második fordulóban máris nagyon előkelő és hatalmas ellenfelet kapott: végig fej-fej mellett haladtak a szavazáson Bethlen Gábor uralkodóval, akinek sikerült is párszor fordítania. Végül is csak 5 lájkkal került fölénybe, és most kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön, a világhírű zeneszerző vagy a közkedvelt püspök, akinek jelenleg folyik boldoggá avatása lesz a népszerűbb az olvasóink körében. 

Bartók
Béla

#7

zeneszerző
Bartók Béla


Valószínűleg ő az egyik olyan magyar, akinek nevét nagyon sokan hallottak már szerte a világban, hiszen munkásságával kétségkívül megújította a komolyzene nyelvét. Erdélyi folklórkutatásainak felbecsülhetetlen az értékmentő jellege. Ismertsége egy percig sem volt kérdés, de a versenyben mégis azok közzé tartozott, akire lehet nem sokan fogadtak volna amiatt, hogy Mátyás királlyal kellett párbajoznia az első fordulóban. Most mégis itt van.  


Arany
János

#3

író
Arany János


Arany a selejtezőben a harmadik, viszont az első fordulóban már a második legtöbb szavazatot kapta (284), és fölényesen nyerte meg a párbajt Gábor Áron ellen. Sikeréhez talán az is hozzájárult, hogy idén van születésének a 200 éves centenáriuma, ahogy talán az is, hogy A walesi bárdok mondandóját ma is sokan értik és érzik. A második fordulóban azonban egy hozzá mérhető nagy íróval kell megmérkőznie, vajon kitart-e a sikere Tamási Áronnal szemben is?

Tamási
Áron

#6

író
Tamási Áron


Már az elején világos volt, hogy az egyik legismertebb székely író, az Ábel trilógiai megalkotója megállíthatatlanul fog előre menetelni ebben a versenyben. Aztán rögtön az első fordulóban Orbán Balázzsal találta szemben magát, ami akár a vesztét is okozhatta volna. De, bár nem sokan múlott, végül mégis ő került ki győztesen, és léphetett tovább a következő fordulóba. De az is bizonyos, hogy itt Arany János szintén nagyon megfogja majd szorongatni.


Benedek
Elek

#4

író
Benedek Elek


„A nagy mesemondó” több támogatót szerzett az első fordulóban - ahol Sütő András írónak esélye sem volt ellene -, mint a selejtezőben. Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásai bizonyára most is ott vannak nagyon sok erdélyi család könyvespolcán, és könnyítik meg, hogy az újonnan felnövő generációk mindig jó szívvel gondoljanak rá. De a második forduló párbajában egy olyan ellenfelet dobott neki a szerencse, akire szintén méltán nagyon büszkék a székelyek: Kőrösi Csoma Sándorral szemben cseppet sem lesz könnyű dolga neki sem.

Kőrösi
Csoma Sándor

#5

tudós
Kőrösi Csoma Sándor


Az egyik leghíresebb székely, akinek érdemeit nehéz lenne felsorolni, elég, ha azt mondjuk, hogy a nyugati kultúrában is megnyitotta az utat a buddhizmus előtt. Kultikus népszerűségét jelzi, hogy máig zarándokok követik végig utazásainak helyszíneit, zanglai lakószobáját magánkezdeményezésre kezdték el felújítani a tisztelői. Dsida Jenőnek sajnos nem volt szerencséje, hogy vele kellett megmérkőznie az első fordulóban, de lássuk, mit hoz számára a párbaj Benedek Elekkel? Támogatónk: